موعودشناسی و پاسخ به شبهات
موضوع مهدویت از بحثهای ریشهدار اسلام بهویژه مذهب اثنیعشری است. این موضوع که نشاندهنده عظمت اسلام و جاودانگی احکام آن است، نهتنها در اسلام که در همه ادیان مطرح شده است؛ مسئله نجات و منجی از باورهای اساسی ادیان در طرح آرمانهای دینی بوده است. البته در ادیان غیرالهی و فِرق و مکاتب غیردینی نیز این مقوله تحت عنوان موعود، با معرفی منجی و نشاندادن ابعاد جامعه آرمانی موعود رخ نموده است.
در کتب مقدّس و مذهبی ادیان و نیز آثار قبل و بعد از اسلام بهوضوح بر اصالت منجی موعود شهادت دادهاند و اگر در طول تاریخ شبهاتی پیرامون آن مطرح شده، نشاندهنده رسوخ این مسئله در بین جوامع مختلف است. تمامی ادیان و مکاتب ابعاد و شاخصههای این مسئله را ترسیم نمودهاند؛ ولی در بیان و توضیح ابعاد مختلف موعود، بحث کامل صورت نگرفته است و هر یک از زاویه خاصّی به آن نگریستهاند؛ قدر مشترک تمام دیدگاهها، شهادت به ظهور نیکمردی است که جامعه پوسیده را به حیات طیبه میخواند و ابر ظلم و جهالت را کنار میزند تا خورشید علم، معرفت، عدل، احسان و در یک کلمه تمامی حقیقت آشکار شود و مردم در پرتو نور فروزان آن به تعادل و رشد و لقای پروردگار نائل آیند و زمین و زمان به تعادل و قوام دست یابد.
علمای اسلام با عنایت به چشمه لایزال وحی و کلام جاوید معصومین (علیهمالسلام) تعریف جامعی از موعود و منجی و جامعه موعود ارائه کردهاند و اوصاف و شمایل آن قطب عالم امکان را بیان نمودهاند و با توجه به اسناد نقلی، تاریخی و گاه عقلی، معارف مهدویت را تبیین کردهاند. ایشان با نگارش کتابها و رسالهها و مقالههای متعدد، برای روشن شدن افکار امت اسلام کوشیدهاند. با این حال مسائلی هست که علت و مبنای تدوین این کتاب شده که در زیر به آن اشاره میشود:
- در طول تاریخ اسلام پرسشها و شبهات مختلفی درباره مهدویت مطرح شده است و علمای اسلام در قالبهای مختلف به آن جواب دادهاند؛ اما جوابها بیش از اینکه عقلی باشد، نقلی یا تاریخی بوده است. بر این اساس کتابهای حدیثی و تا حدودی تاریخی بهمنظور تبیین حقایق مهدویت تدوین گردیده است که از کتابهای حدیثی میتوان به کتاب «الغیبه» شیخ طوسی و کتاب «کمالالدین» شیخ صدوق و از متأخرین به کتاب «المهدی» سیدصدرالدین صدر و «نجم الثاقب» محدث نوری و از کتابهای تاریخی میتوان به «موسوعه الامام المهدی» سیدمحمّد صدر اشاره کرد.
- در عصر حاضر شبهات مطرح شده بیشتر جنبه کلامی دارد و بدیهی است که جوابِ به آنها مباحثی با دلایل عقلی را میطلبد تا بعد از آن با استفاده از دلایل تاریخی و نقلی مسئله مهدویت به صورت شفاف بیان شود.
- عدهای در برابر شبهات جواب عقلی و کلامی و پاسخی جامع دادهاند که کمبود بیانشده را تا حدی پر میکند، ولی این کتابها نیز تمامی شبهات عصر حاضر را نیاوردهاند؛ در این زمینه میتوان به کتاب ارزشمند «بحث حول المهدی» تألیف متفکر بزرگ شهید سیدمحمّد باقر صدر اشاره کرد که در عین اختصار، مباحث کلامی متقن و مطلوبی دربردارد.
- دشمنان اسلام در تهاجم فرهنگی از نقاط ضعف شروع میکنند و در بحث مهدویت سعی دارند از ناحیهای به این بحث ضربه بزنند که خاکریزهای ما در آن نقطه محکم نیست. بعد از انقلاب اسلامی نیز حملات دشمن به ساحت مقدّس اسلام بهویژه بحث مهدویت بیشتر شده و بر علما و اهل قلم فرض است که تلاش خود را برای تقویت بنیههای دینی بیش از هر زمان دیگر توسعه دهند تا در برابر یورش کلامی دشمن بتوانند از طریق بحثهای عقلی و کلامی جواب دندانشکنی به آنها بدهند.
ویژگی کتاب بررسی مسائل مهدویت از دیدگاه کلامی است و تلاش شده است کتاب حاضر تمامی دلایل و شبهاتی را که دشمن سعی دارد از آن ناحیه هویت بحث را تضعیف کند، مخدوش نماید و زمینه تمامی شبهات پیرامون مهدویت از بین برود. برای دسترسی آسان به مباحث و استفاده اهل علم و عموم، کتاب به صورت پرسش و پاسخ تدوین شده است تا رهتوشهای باشد برای کسانی که درصدد پاسخ به پرسشها و شبهات در زمینه مهدویتاند.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.