قصههای قرآن و انبیا
خداوند در قرآن قصههای زیادی برایمان نقل کرده. کم یا زیاد، اشارهای یا مفصل، هر چه هست جز حقیقت نیست و نه تنها افسانه نیست که مایه خیلی از اساطیر و افسانههای مشهور، همین داستانهای واقعی تاریخی است که عمده قهرمانهای آن پیامبران الهی هستند. داستانهایی که بسیاری از آنها بعدها تبدیل به افسانهها و حماسههای ادبی شدهاند و این روزها از آنها بهعنوان «کهنالگو» یاد میشود. داستانهای پیامبران را این روزها به شکل الگو و مبنای درام در قصهها، فیلمها و رمانهای زیادی میبینم.
کتابهای متنوعی در موضوع سرگذشت پیامبران نگاشته و به بازار کتاب عرضه شده است و از آنجا که این کتابها راوی سرگذشت بهترین آدمها و چالششان با بدترین آدمهاست، با اقبال خوب مخاطبان مواجه شدهاند. داستانهای که راوی اصلیاش حضرت حق است و حضرت حق به آنچه فطرت انسان میپسندد، از هر کسی آگاهتر است. یکی از بهترین و جذابترین اینها کتاب «النور المبین فی قصص الانبیاء و المرسلین» نوشته «آیتالله سید نعمتالله جزایری» است. «لطیف راشدی» و «سعید راشدی» نیز ترجمه روان و مناسبی از این کتاب به دست دادهاند و انتشارات کتاب جمکران با عنوان فارسی «قصههای قرآن و انبیا» تا کنون در چهار نوبت این کتاب را به طبع رسانده و به مخاطبان عرضه کرده است.
آیتالله جزایری در «قصههای قرآن و انبیا» که در ۲۳ باب دستهبندی شده است، به معرفی و بیان سرگذشت زندگی بیش از ۳۰ تن از پیامبران الهی پرداخته است که نامشان در قرآن کریم آمده است. آیتالله جزایری در ابتدای کتاب درباره انگیزهشان از تألیف این کتاب و وجه تمایز آن با دیگر کتابها در این موضوع گفتهاند که دیگر آثار یا بیشتر بر مبنای احادیث اهل سنتاند یا ناقصاند و باید تکمیل شوند؛ مانند کتاب فاضل راوندی از دانشمندان شیعی. همچنین ایشان به مجلد پنجم از کتاب «بحارالانوار علامه مجلسی» هم اشاره میکنند و آن را «مفصل و طولانی» میدانند و در ادامه اضافه میکنند: «بههمینعلت من به این فکر افتادم تا این کتاب را به روشی متمایز بنویسم؛ بهاینصورت که در آن همه گزارشهایی که از طریق شیعه و بعضی دیگر به وسیله عامه رسیده است {بیان کنم} و در صورت احتیاج به دلیل و برهان بهصورت مختصر ذکر نمایم تا بهاینترتیب کتابی کمحجم، پرمحتوا و مفید پدید آید که دانشمندان آگاه تعجب کنند و دانشجویان علوم دینی از آن بهرهمند و مستفیض شوند.»
مترجمان اثر در مقدمهای کوتاه درباره نویسنده کتاب گفتهاند: «مؤلف این کتاب مستطاب عالم ربانی و دانشمند بزرگ و بزرگوار، علامه آیتالله سید نعمتالله جزایری (طابثراه) که از مفاخر و اعلام و اوتاد اسلام میباشد. در نظر داشتیم گزیدهای از زندگینامه این فقیه والامقام را در این کتاب بیاوریم اما از آنجا که حجم کتاب زیاد است از این کار صرفنظر نمودهایم؛ بههرحال نگارش کتاب در هنگام مطالعه معرّف این شخصیت کمنظیر خواهد بود.» و درباره قصههای کتاب نیز میگویند: «از زمان نزول قرآن مجید این تحفه خداوندی تاکنون و تا قیام قیامت، سورههای قرآن و انبیا حرف اول را میزنند… قرآن با سایر ادبیات داستانی تفاوتهای اساسی و عمده دارد؛ زیرا قصههای قرآن و انبیا جنبه حقیقی دارند؛ افزون بر این حامل پیامها و درسهایی سازنده و عبرتهای آموزندهاند.»
برشی از کتاب:
تفسیر على بن ابراهیم درباره کلام خداى متعال که فرمود: (طَهِّرَا بَیْتِىَ) از امام صادق(علیهالسلام) روایت کرده که: مشرکان را از آنجا دور کنید و برانید، زمانى که ابراهیم(علیهالسلام)، خانه کعبه را بنا کرد و مردم، مراسم حج را به جا آوردند، خانه کعبه از دیدار با مشرکین و وجود بدبوى آنها به درگاه الهى گلایه کرد، خداوند متعال به کعبه وحى کرد: «اى کعبه! آرام بگیر که هر آینه من در آخر الزمان، مردمى را برمىانگیزم که دندان خود را خلال نموده و با شاخه درخت، مسواک مىزنند». در اینجا شاخه درخت، شامل چوب اراک و غیر آن مىشود و در روایات دیگر به چوب اراک تصریح شده، ولى اراده عموم در اینجا جایز است و هر آینه مسواک زدن با مطلق شاخه درخت مستحب است، اگرچه چوب اراک، بهتر است، بلکه حتى مسواک زدن با انگشتان نیز مستحب است، اگر چه در کمترین درجه فضل و مستحبات باشد.
نقد و بررسیها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.