,

سلسله جلسات طلوع تا ظهور جلسه دوم

سلسله جلسات طلوع تا ظهور جلسه دوم

مولفه ها و شاخصه های نظریه انتظار از دیدگاه رهبر معظم انقلاب

این یادداشت نگاهی تحلیلی دارد به منظومه فکری رهبر معظم انقلاب پیرامون مفهوم «انتظار» و جایگاه مهدویت در جامعه‌سازی اسلامی. با تأکید بر ضرورت امتداد اجتماعی اعتقادات، نقد اندیشه‌های سکولار غربی، و بازتعریف مفاهیم بنیادینی چون توحید، نبوت، و امامت، این نوشتار نشان می‌دهد که انتظار، صرفاً یک باور فردی نیست بلکه نیرویی تمدن‌ساز، مبتنی بر عمل، تشکیلات، و عدالت‌گستری است.

در ادامه متن کامل جلسه و فایل صوتی آن را می‌توانید مشاهده بفرمایید.

صوت جلسه دوم طلوع تا ظهور

بسم الله الرحمن الرحیم

اندیشکده مهدویت و انقلاب اسلامی آستان مقدس مسجد جمکران تقدیم می‌کند:

جلسه دوم سلسله نشست های طلوع تا ظهور

موضوع: مولفه ها و شاخصه های نظریه انتظار از دیدگاه رهبر معظم انقلاب

استاد دکتر گرامی پور

۱۶ بهمن ۱۴۰۳

توسعه مفهومی در معنای فرج و انتظار

رهبر معظم انقلاب اسلامی با نگاهی توسعه‌گرا به مفاهیم دینی، معنای «فرج» را تنها به ظهور حضرت ولی‌عصر (عج) محدود نمی‌کنند. ایشان تأکید دارند که تصور فرج صرفاً به‌عنوان ظهور امام زمان، تحریفی در معناست. بلکه «فرج» مصادیق متعددی دارد که هریک در جای خود، نمودهایی از گشایش الهی در زندگی فردی و اجتماعی انسان هستند.

در نگاه ایشان، «انتظار فرج» تنها یک حالت درونی یا دعایی نیست؛ بلکه خط ‌مشی زندگی مؤمن را مشخص می‌کند. یعنی فرد مؤمن، با پذیرش این مفهوم، به گونه‌ای زندگی می‌کند که در هیچ شرایطی خود را در بن‌بست نمی‌بیند. او به گشایش، به رحمت الهی و به عبور از بحران‌ها ایمان دارد.

برخی از مصادیق فرج که ایشان به آن‌ها اشاره می‌کنند عبارت‌اند از:

  • عدالت عمومی: همان‌طور که در دعای ندبه و سایر ادعیه به آن اشاره شده، یکی از مصادیق فرج تحقق عدالت فراگیر در جهان است.
  • تشکیل جامعه توحیدی: جامعه‌ای که در آن عبودیت صرفاً برای خدا باشد.
  • حاکمیت اسلام: گسترش احکام و ارزش‌های اسلامی در ساختارهای اجتماعی.
  • گشایش در بن‌بست‌های زندگی: اعتقاد به این‌که موانع و مشکلات، ماندگار نیستند.
  • گسترش معرفت الهی: قرار گرفتن نور معرفت در دل انسان، نیز نوعی فرج است.

ایشان می‌فرمایند: کسی که حقیقتاً به فرج ایمان دارد، در هیچ شرایطی دچار بن‌بست فکری و روحی نمی‌شود. در سخت‌ترین لحظات زندگی، امید خود را از دست نمی‌دهد. حتی زمانی که دیگران از ادامه مسیر ناامید می‌شوند، مؤمنِ منتظر، آرام است؛ چون به وعده‌های الهی باور دارد.

ایشان این رویکرد را نه فقط در بیان، بلکه در سیره عملی خود نیز پیاده کرده‌اند. بسیاری از افراد که در مواجهه با مشکلات بزرگ، احساس خستگی و شکست می‌کنند، وقتی نزد رهبر انقلاب می‌روند، با شنیدن سخنان ایشان انرژی می‌گیرند. رهبر انقلاب به آن‌ها می‌فرمایند: “بله، الان مشکل هست، اما این مرحله پایان کار نیست. ما از این وضعیت عبور خواهیم کرد.”

این امید، مبتنی بر سنت‌های الهی است؛ مانند آیه شریفه:
وَ مَن یَتَّقِ اللّهَ یَجعَل لَهُ مَخرَجاً
کسی که تقوا پیشه کند، خداوند راه خروجی برای او قرار خواهد داد.

تأثیر اعتقاد به فرج بر سبک زندگی فردی

یکی از نکات مهمی که رهبر معظم انقلاب بر آن تأکید دارند، اثرگذاریِ واقعیِ ایمان به فرج در زندگی روزمره افراد است. فردی که حقیقتاً به فرج اعتقاد دارد، در برابر مشکلات تسلیم نمی‌شود. اگر با گرهی در زندگی‌اش مواجه شود، می‌داند که این گره پایدار نخواهد ماند. یقین دارد که خداوند راه فرج را باز خواهد کرد.

ایشان معتقدند کسی که این نوع از باور را در زندگی خود نهادینه کرده باشد، هیچ‌گاه دچار بن‌بست ذهنی، افسردگی و ناامیدی نمی‌شود. چنین انسانی، نه‌تنها خودش آرامش دارد، بلکه باعث آرامش اطرافیان نیز خواهد شد. این نوع امید مبتنی بر واقعیت‌های دینی و سنت‌های الهی، سبک زندگی انسان را تغییر می‌دهد.


انتظار، مفهومی فعالانه با لوازم اجتماعی

رهبر انقلاب در تفسیر مفهوم انتظار، تنها به معنای لغوی آن (منتظر بودن) اکتفا نمی‌کنند. ایشان می‌فرمایند: «انتظار، لوازمی دارد.»

در این نگاه، منتظر کسی نیست که فقط به ظهور امام زمان امید داشته باشد، بلکه کسی است که:

  • نارضایتی از وضع موجود دارد
  • به دنبال اصلاح، تغییر، و ارتقاء وضعیت جامعه است.
  • نسبت به آینده ناامید نیست و یقین دارد که امام زمان (عج) ظهور خواهد کرد.
  • می‌داند که ظلم پایدار نیست و وعده الهی تحقق خواهد یافت.

رویکرد مثبت‌نگرانه نسبت به آینده

یکی از مهم‌ترین شاخصه‌های نظریه انتظار در منظومه فکری رهبر انقلاب، نگاه مثبت و امیدوارانه به آینده جهان است. ایشان برخلاف جریان‌هایی که از ناامیدی سخن می‌گویند و آینده جهان یا انقلاب اسلامی را تیره و تار توصیف می‌کنند، به روشنی بر این باورند که:

«آینده از آن مؤمنان است. برایند تحولات، مثبت و رو به رشد است اگر در مسیر، افت‌وخیز وجود داشته باشد.»

رهبر انقلاب با اشاره به سنت‌های الهی، به تبیین این موضوع می‌پردازند که شکست‌های ظاهری پیامبران یا اهل‌بیت (ع) به معنای شکست پروژه نبوت یا امامت نیست. بلکه مجموعه‌ اقدامات آنان، در گستره تاریخی، یک مسیر پیروزمندانه را رقم زده است.


نقش امید در مقابل پروژه ناامیدسازی دشمن

دشمنان همواره کوشیده‌اند با بزرگ‌نمایی مشکلات، ایجاد یأس، تضعیف ایمان مردم و تخریب امید به آینده، جامعه اسلامی را دچار انفعال کنند. این دقیقاً نقطه مقابل نظریه انتظار در اندیشه رهبر انقلاب است.

ایشان تأکید دارند که انتظار فرج، موتور محرک جامعه اسلامی است. جامعه‌ای که امید به عدالت جهانی دارد، نمی‌تواند در برابر ظلم و فساد ساکت بماند.

مؤمنی که منتظر است، اهل اقدام، امید، و تحرک است نه اهل بی‌عملی و تضعیف.

ویژگی‌های انسان منتظر از منظر رهبر انقلاب

رهبر معظم انقلاب در تبیین شاخصه‌های فرد منتظر، خصوصیات زیر را برمی‌شمارند:

  • آگاهی نسبت به حقیقت مهدویت و درک صحیح از جایگاه امام زمان (عج)
  • نپذیرفتن وضع موجود و تلاش برای اصلاح آن
  • ایمان راسخ به تحقق وعده الهی در ظهور حضرت حجت (عج) حتی در شرایط دشوار
  • فعالیت اجتماعی و مسئولیت‌پذیری نسبت به جامعه
  • امید به آینده و عدم گرفتار شدن در فضای یأس و افسردگی

از منظر ایشان، جامعه منتظر، جامعه‌ای «آرمان‌گرا» و در عین حال «واقع‌بین» است؛ نه خیال‌پرداز و نه ناامید.


نگاه جهانی به مهدویت

یکی دیگر از مؤلفه‌های کلیدی در نظریه انتظار رهبر انقلاب، نگاه جهانی به موضوع مهدویت است. برخلاف برخی قرائت‌های محدود که ظهور را فقط در بستر جغرافیای شیعه یا حتی ایران می‌بینند، ایشان معتقدند که:

امام زمان (عج)، منجی جهانی است؛ نه فقط امام شیعیان یا نجات‌بخش ایرانیان.

بر این اساس، نظریه انتظار، یک نظریه تمدنی و جهانی است که امتداد آن باید در بیداری ملت‌ها، نهضت عدالت‌خواهی جهانی، و ترویج گفتمان مهدویت در سراسر جهان دیده شود.


آسیب‌شناسی انتظار انفعالی

رهبر انقلاب در بیانات خود به آسیب‌هایی که در برخی برداشت‌ها از انتظار وجود دارد، اشاره کرده‌اند. از جمله:

  • تلقی انتظار به‌عنوان انفعال و سکون
  • ترویج برداشت‌های خرافی و غیرعقلانی از ظهور
  • رواج ناامیدی در جامعه دینی
  • وابسته کردن همه اصلاحات به شخص امام زمان (عج) و بی‌اعتنایی به وظیفه خود

ایشان تصریح می‌کنند که برخی افراد ناآگاهانه می‌گویند: «صاحبش باید بیاید درست کند»، یا می‌پندارند انقلاب اسلامی از ابتدا اشتباه بوده و ما نباید اقدام می‌کردیم!

این نگاه‌ها، دقیقاً برخلاف روح نظریه انتظار در اندیشه رهبر انقلاب است.


انتظار؛ مسیری همراه با تعقل، جهاد و پیشرفت

در اندیشه حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، انتظار فرج، مسیری است که باید با:

  • تدبر عقلانی
  • برنامه‌ریزی تشکیلاتی
  • جهاد تبیین
  • حضور فعال در جامعه اسلامی
  • تقویت زیرساخت‌های تمدنی

همراه شود تا جامعه‌ای در تراز ظهور حضرت ولی‌عصر (عج) شکل گیرد.

رهبر انقلاب در کتاب «نظریه انتظار» که توسط دفتر نشر آثار ایشان منتشر شده، موارد زیر را با تفصیل شرح داده‌اند:

  • ادله عقلی و نقلی برای اصل مهدویت
  • شرایط و ویژگی‌های شخص منتظر
  • وظایف منتظران در دوران غیبت
  • آثار و برکات انتظار
  • آسیب‌ها و انحرافات موجود در این حوزه
  • واکنش دشمنان به گفتمان مهدوی

ما را می‌توانید در کانال ایتا دنبال کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *